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July 24, 2018 

 

 

Deductibility of Leasehold Improvements under §179 
 

 

We have discussed §179 of the Internal Revenue Code in prior articles. Just to refresh 

your memory, this section allows a business owner to take an immediate depreciation 

deduction for qualified capital investments in the year that the assets are acquired. There 

are a few conditions to qualifying for deductibility under §179, such as: the equipment 

must be “placed in service” in the current year and the assets must be of a 15 year, or 

less, “depreciable class”.   

 

As a reminder, the maximum allowable deduction for 2010 and 2011 was $500,000; but 

was scheduled to drop back to its pre-2007 level of $25,000 for 2012, unless enabling 

legislation was passed. The Jobs Act of 2010 reduced the maximum allowable deduction 

to $139,000 for 2012; but this maximum deduction was increased back to $500,000 for 

the years ending 2012 and 2013. The maximum deduction was due to return to $25,000; 

but, thankfully, was extended permanently at $500,000 under the “Tax Cut and Jobs Act 

of 2017”. 

  

This section of the Code is still an important one for practices looking to invest in 

equipment, or tenant improvements, during this year. 

 

I get a lot of questions on what type of investment qualifies for §179 Treatment. The 

resolution of this issue is pretty obvious when purchasing technology and other clinical 

equipment. The issue becomes nicer when it involves tenant improvements (TIs). This is 

because TIs are frequently associated with fixtures to the real property and thus confused 

with “39 1/2 Year Property” and not depreciable for tax purposes. 

 

There has been a great deal of confusion in the health care community with regard to TIs 

and which of these are deductible. TIs can include cabinetry, walls of operatories, and 

plumbing, electrical, carpeting, painting and other typical renovations.  

 

Some folks have been told that if improvements are fastened to the walls or floors they 

are fixtures and not deductible. This is incorrect. Other misinformation includes 

statements that cabinetry is only deductible if it has certain serial numbers! 

  

The Treasury Regulations are promulgated by the Treasury Department and intended to 

provide tax professionals and courts with guidance as to how the Government interprets 

the current law (the Internal Revenue Code of 1986). The Regulations (or, “Regs”) help 

resolve ambiguities in the Code, with respect to TIs.  
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Deductibility under §179 requires that the improvements are “placed in service” during 

the tax year and are “15 Year Property”. There is no reason why wiring, plumbing and 

walls can’t be included in these definitions. The most important requirement for 

deductibility is the documentation. If the tenant/doctor keeps careful record of the 

expenditures in each area of the renovation/build out, the deduction of those expenditures 

will be upheld 

 

Even though things like wiring and plumbing would seem to be fixtures and part of the 

real estate; they are investments in the practice itself and thus assets of the practice, 

deductible under §179. Again, the key is that these expenses are properly segregated in a 

simple Excel spreadsheet and supported by contractor invoices. If the expansion or 

renovation is very substantial (e.g. over $100,000), it may be worth hiring an accounting 

or valuation firm to do a Cost Segregation Analysis (“Cost Seg”). A cost seg is prepared 

by a qualified valuation specialist and segregates all of the various expenditures into an 

IRS qualified report. You can do this yourself, as described above; but in the case of very 

large and complex renovations it may be worth the expense to obtain the cost seg, in 

order to bullet-proof your deductibility. 

 

Even interior walls can be deducted as tenant improvements. Are you surprised? Why 

shouldn’t these improvements be deductible like surgical instruments? 

 

The rule on interior walls, as between operatories, is that they are not “weight bearing”. If 

the walls are “bearing walls” they are deemed to be part of the building itself and thus not 

deductible.  

 

The bottom line on improvements is that many of these expenditures will be depreciable 

for tax purposes and are likely to be deductible in the year that they are incurred, under 

§179. 

 

It is important that you don’t let the “tax ‘tail’ wag the investment ‘dog’”. Don’t make 

investments in your practice because of tax benefits; but if you are thinking of making 

some improvements §179 can greatly reduce the time that it takes for you to realize a 

positive return on your investment. 
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